De Ce?

De ce zboara instectele in ZigZag?

Insectele sunt cei mai vechi aviatori din lume ne spune ziarul francez Le Figaro. Nişte vietăţi care semănau cu libelulele mari de azi zburau cu 350 de milioane da ani în urmă. Astăzi insectele reprezintă 4 cincimi din speciile de vieţuitoare de pe pământ.
Păsările zboară preponderent în linie dreaptă, în timp ce insectele, care au un mecanism mai complex de zbor (uneori au două perechi de aripi), îşi schimbă mult mai frecvent direcţia de zbor. Printre explicaţiile elaborate de specialişti figurează faptul că păsările se ghidează după văz, mult mai bun decât al insectelor care se ghidează după miros, dar şi faptul că schimbarea frecventă a direcţiei de zbor este un mijloc de apărare împotriva atacatorilor.


  Diferenţe de mentalitate

Eduard (un român la Microsoft) ridică o problemă pe blog, prezentând două infracţiuni similare săvârşite de elevi, una la noi şi una în Statele Unite. La noi, şcoala a aplicat o pedeapsa de mică amploare, iar în Statele Unite se va desfăşura o procedură judiciară.
Uitând probabil că, scriind româneşte, se adresază şi unor oameni care sunt obişnuiţi ca infractorii să fie trataţi cu respect când sunt demnitari şi că, implicit, cei care fac ticăloşii mai mărunte se bucură de indulgenţă, Eduard spune prescurtat că adolescentele care au bătut bestial o fată în Florida riscă să fie pedepsite cu închisoare pe viaţă.
De fapt Eduard se referă la faptul că agresoarele vor fi tratate ca adulţi şi că pedeapsa la care se referă este cea maximă în cazul în care fapta lor va fi considerată răpire, o variantă puţin probabilă, dar care nu trebuie considerată imposibilă. În instanţă vor fi formulate învinuiri şi circumstanţe atenuante, iar verdictul va aparţine probabil unui juriu format din oameni din afara sistemului judiciar.
Aflându-se de destul de mult mult timp în SUA, Eduard priveşte faptele din unghiul societăţii în care trăieşte şi nici nu ştie probabil că violenţa a devenit un fenomen mai frecvent în şcolile româneşti decât în alte ţări, dar şi că în acest gen de fapte justiţia este implicată rar, conducerile şcolilor asumându-şi rolul de instanţă de judecată, ca în acest caz sau în cazul descris de Eduard.

Câteva din comentatori consideră formularea simplificată lui Eduard ca pe o hotărâre indubitabilă şi o declară absurdă. Se pare că destui români nu sunt convinşi că o faptă contrară legii trebuie supusă justiţiei şi că cei care încalcă legea trebuie să se teamă de o posibilă pedeapsă gravă.

Părerea mea este că, alături de problemele psiho-sociale generate de sărăcia, lipsa de educaţie şi violenţa întâlnite în multe familii de la noi, ineficienţa sistemului judiciar românesc şi faptul că mulţi membri ai clasei politice şi ai cercurilor de afaceri săvârşesc cu dezinvoltură fapte penale, fără a avea cea mai mică neplăcere, au printre efectele colaterale şi consecinţe nefaste în rândul copiilor şi adolescenţilor.
10 Fenomene Neexplicate

Live Sience, o revistă ştiinţifică serioasă, prezintă 10 fenomene pentru care nu există încă explicaţii ştiinţifice şi care sunt exploatate masiv de cei care mizează pe apetitul oamenilor semidocţi pentru paranormal.
Clicaţi pe rând cele 10 numere pentru a parcurge articolul (inclusiv numărul 10, dacă doriţi să vedeţi şi comentariile).
Printre temele abordate veţi găsi efectul Placebo, OZN-urile, dispariţiile misterioase, intuiţia şi altele. 
 Bogatia nu presupune inteligenta

Mi s-a întâmplat să aud şi să constat adesea că, la noi, îmbogăţiţii tranziţiei sunt foarte rar oameni cu un coeficent de inteligenţă ridicat.
Un articol din USA Today ne demonstrează că nu numai la noi veniturile mari nu presupun un IQ ridicat. Concluzia se bazează pe un studiu desfăşurat pe parcursul a 25 de ani, între 1979 şi 2004, în Statele Unite.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Stiati ca...?